dilluns, 1 d’abril del 2024

Reflexió de Setmana Santa: de bocs expiatoris i altres contrasentits

Un any més hem celebrat la Setmana Santa per commemorar la mort i resurrecció de Jesucrist. 

Aquesta celebració em porta un any més a fer-me algunes preguntes que passo a formular a continuació:

1a pregunta) Té sentit una festivitat religiosa d'aquestes característiques en una societat secular com la nostra? A sant de què, i mai millor dit, consentim que es segueixi administrant el nostre calendari festiu i laboral a partir de festivitats cristianes, si el mateix temps reivindiquem una laïcitat educativa, política i social? No és una mica incoherent tot plegat?

2a pregunta) És moralment acceptable la idea d'un boc expiatori per alliberar de la culpa dels pecats a tots els éssers humans? Això és, en efecte, el que representa Jesucrist (equivalent als sacrificis humans del poble maia o als sacrificis animals d'altres religions de l'Orient Mitjà) sacrificant-se en aquest cas per salvar la humanitat del seu pecat original. Ara bé, no anul·la aquesta idea del "boc expiatori" el concepte de responsabilitat personal sobre el que tota moralitat forçosament depèn i es fonamenta? Com pot algú sacrificar-se per un delicte que jo no he comès? I si jo he comès aquest delicte (bastant difícil tractant-se del pecat original), com pot algú amb el seu sacrifici eliminar la meva responsabilitat sobre el crim comès? Aquesta redempció indirecta per mitjà d'un altre no atempta contra la base de la pròpia moralitat?


Així mateix, aquesta festivitat em porta igualment a fer algunes reflexions, ja que sovint s'ha comparat la mort de Jesús a la creu amb la mort de Sòcrates 400 anys abans. Però les diferències entre el profeta i el filòsof són prou notables i evidents, i penso que és molt pertinent remarcar-les:

1a diferència: Mentre Jesús afirmava conèixer la voluntat de Déu i et deia com havies de viure, Sòcrates interpel·lava als seus interlocutors des de la seva docta ignorància.

2a diferència: Mentre Jesús et donava respostes, Sòcrates et formulava preguntes i et convidava a trobar per tu mateix la resposta.

3a diferència: Mentre Jesús demanava als seus fidels que el creguessin en nom de la fe, Sòcrates demanava als seus conciutadans que el qüestionessin en nom de la raó.

4a diferència: Jesús demanava el sotmetiment dels fidels a l'autoritat de Déu, mentre que Sòcrates animava als ciutadans a qüestionar-ho tot .

5a diferència: En definitiva, Jesús prometia una vida eterna en el més enllà renunciant a la vida terrenal, mentre que Sòcrates oferia eines per analitzar la pròpia vida terrenal amb les quals poder viure-la de manera digna i sàvia.

Un any més hem celebrat la Setmana Santa, però els nens i les nenes del nostre món secular i espectacular no saben ni qui va ser Jesús ni qui va ser Sòcrates. Ja no s'ensenya religió a les escoles perquè es diu que les religions són cosa del passat, i mica en mica es va suprimint la filosofia relegant-la igualment a la paperera de la història en considerar-la una forma de coneixement anacrònica i prescindible davant del progrés científic i tecnològic de resultats contrastats. Això sí, les festivitats cristianes permaneixen i no hi ha déu que aconsegueixi substituir-les per altres festivitats més actuals. 

Tot plegat em porta a formular-me una 3a i última pregunta:

Realment les religions són cosa del passat, o potser és que en ple segle XXI estem més narcotitzats que mai?

2 comentaris:

  1. Estic totalment d'acord amb aqueste comparació que ens convida a millorar des de la reflexió el que són com societat, analitzant de mica en mica els nostres actes i les seves conseqüències inherents.
    Nosaltres vivim en món hipòcrita i doble cara en on no fem els que prediquen però hem d'amagar pensaments, sentiments, accions i després tractar de convèncer al món que són allò que volen de nosaltres quan tota la nostra vida hem sigut sotmesos segons la tradició als dogmes establerts que ens condicionen des de el naixement.
    Enhorabona, per alçar la veu i tractar de que nosaltres siguem molt més crítics i racionals.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari, Liz A. Aquest blog s'enriqueix amb aportacions com la teva, i t'animo a seguir participant. El pensament crític només és possible si el desenvolupem entre totes i tots!

    ResponElimina